Πόσο σωστά χρησιμοποιούμε τα κολλύρια;

Τα κολλύρια είναι από τα πιο κοινά φάρμακα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι είτε για τη θεραπεία της ξηρότητας του οφθαλμού είτε για τις αλλεργίες είτε για τις μολύνσεις είτε για το γλαύκωμα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, αν τα χρησιμοποιούμε σωστά; Ακόμη και οι μη συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη υγεία της όρασης εάν γίνεται εσφαλμένη χρήση ή υπερκατανάλωση.

Όταν χρησιμοποιούμε ένα κολλύριο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το “περισσότερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο”. “Το καλύτερο έρχεται με τη σωστότερη εφαρμογή των σταγόνων”, λέει ηStephanie Marioneaux, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Μάλιστα επισημαίνει μερικές βασικές συμβουλές Δρ Marioneaux για τη σωστή χρήση των οφθαλμικών σταγόνων.

Λάθος 1ο: Η γρήγορη εφαρμογή

Σύμφωνα με Marioneaux, ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε στη χρήση των σταγόνων είναι ότι ρίχνουμε πολύ γρήγορα στο μάτι τη μία μετά την άλλη. “Το μάτι στην πραγματικότητα έχει την ικανότητα να κρατήσει μόνο μία οφθαλμική σταγόνα, και έτσι οι άλλες απλώς πέφτουν στο πρόσωπο και αποτελούν σπατάλη του φαρμάκου”.

Θυμηθείτε ότι όταν μια συνταγή ορίζει τέσσερις σταγόνες ανά εξάωρο, δε σημαίνει εφαρμογή και των τεσσάρων σταγόνων με τη μία. Είναι “ένα δαπανηρό λάθος”, σύμφωνα με τη Marioneaux, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών. 

Λάθος 2ο: Η μίξη διαφορετικών οφθαλμικών σταγόνων

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά κολλύρια, την ίδια ημέρα, αυτό δεν πρέπει να γίνει ταυτόχρονα. “Λέω στους ασθενείς να διατηρήσουν μία απόσταση 30 λεπτών μεταξύ κάθε συνταγής ή μεταξύ των μη συνταγογραφούμενων σταγόνων”, λέει η Marioneaux. Οι σταγόνες μπορεί να αλληλεπιδράσουν και να προκαλέσουν κάψιμο και δακρύρροια, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητά τους. “Αν η συνταγή σας ορίζει να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά την ημέρα, έχετε όλη την ημέρα για να βάλετε το δεύτερο κολλύριο”, συμβουλεύει η Marioneaux. Συζητήστε με τον οφθαλμίατρo σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής των διαφορετικών σταγόνων.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/269310.html

Έχει αναρτηθεί στη κατηγορία:

Γράψτε το σχολιό σας