Η υπέρταση προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία σε πολλές γυναίκες

Η σεξουαλική λειτουργία των γυναικών επιδεινώνεται με τα χρόνια όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Γίνεται όμως, πολύ χειρότερη όταν η γυναίκα πάσχει από υψηλή πίεση και υπέρταση.

Μια σημαντική μελέτη την οποία διεξήγαγαν Έλληνες επιστήμονες σε 417 γυναίκες με ηλικίες μεταξύ 31 και 60 ετών, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από υπέρταση παρουσίαζαν σεξουαλική δυσλειτουργία, έναντι των γυναικών των οποίων η πίεση ήταν φυσιολογική. Παρατήρησαν δε, ότι όσο μεγάλωναν σε ηλικία οι γυναίκες αυτές, οι δυσλειτουργίες της σεξουαλικής ζωής αυξάνονταν.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα συμπεράσματα μιας τέτοιας μελέτης είναι πολύ σημαντικά καθώς, η αυξημένη πίεση ταλαιπωρεί το 20% του γενικού πληθυσμού και είναι ο πλέον αρνητικός παράγοντας για σεξουαλική δυσλειτουργία.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να τεκμηριώνουν ότι η υψηλή πίεση είναι αρνητικός παράγοντας στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών.

Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη οι 216 έπασχαν από ψηλή πίεση ενώ, οι 201 είχαν κανονική πίεση. Η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής αξιολογήθηκε με βάση το δείκτη της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας (Female Sexual Function Index, FSFI).

Ο δείκτης αυτός βασίζεται σε ερωτηματολόγιο με 19 ερωτήσεις και παρέχει πληροφόρηση σχετικά με διάφορους τομείς της γυναικείας σεξουαλικής ζωής, όπως: (Επιθυμία για σεξ – Διέγερση – Λίπανση – Οργασμός – Ικανοποίηση – Πόνος).

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες παρόλο που είναι ευαίσθητο θέμα. Πρέπει, όπως λένε να γίνει γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών με υπέρταση, παρουσιάζει σεξουαλική δυσλειτουργία για να αντιμετωπιστεί από τη γυναίκα και το θεράποντα ιατρό της, ώστε η ποιότητα της σεξουαλικής της ζωής αλλά και γενικότερα της ζωή της να μην διαταράσσεται.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1097506/i-upertasi-prokalei-seksoualiki-dusleitourgia-se-polles-gunaikes

Γράψτε το σχολιό σας