Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 95% λιγότερο επικίνδυνο από το συμβατικό κάπνισμα

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του βρετανικού υπουργείου Υγείας (Public Health England-PHE) και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιφυλάσσει 95% λιγότερους κινδύνους για την υγεία του καπνιστή από το συμβατικό κάπνισμα.

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής: 

1. Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό 

2. Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιείται από μη καπνιστές

3. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα

Η έρευνα όμως διαπιστώνει ότι, παρόλα αυτά, οι καταναλωτές κατακλύζονται από παραπλανητική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα το 44,8% των Άγγλων καπνιστών (54% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα) να πιστεύει λανθασμένα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το συμβατικό. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να αποτρέπονται να επιλέξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να διακόψουν το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει πως προκαλείται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, συμπέρασμα με το οποίο συμφωνεί και ο καθηγητής Κέβιν Φέντον, Διευθυντής Υγείας και Ευεξίας του βρετανικού υπουργείου, ο οποίος σε σχετική του δήλωση υπογραμμίζει: 

«Το πρόβλημα είναι ότι η Κοινή Γνώμη πιστεύει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσουν επικίνδυνο με το παραδοσιακό τσιγάρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια καπνιστές να συνεχίζουν την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος». 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) καταβάλλει συνεχή προσπάθεια διεύρυνσης της πληροφόρησης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα και στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, να στρέφονται στο κατά 95% λιγότερο επιβλαβές ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/251799.html

Γράψτε το σχολιό σας