Απροσδόκητες αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους

Οι πονοκέφαλοι ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε όλο τον κόσμο. Στη Φυσικοπαθητική Ιατρική διερευνώντας το πρόβλημα των πονοκεφάλων, το πιο προσιτό μέρος για να ξεκινήσει η έρευνα είναι η διατροφή. Στο άρθρο που ακολουθεί, η Φυσικοπαθητική Διατροφολόγος, Ματίνα Χρονοπούλου, αναφέρει κάποιες από τις απροσδόκητες αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους

Μερικές από τις ασθένειες που σχετίζονται με τους πονοκεφάλους και πρέπει να αποκλειστούν είναιτα προβλήματα του εντέρου, προβλήματα τροφικών και μη αλλεργιών, η αλλεργική αντίδραση στη μούχλα, ελλείψεις βιταμινών, η υπέρταση, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, αυχενικό σύνδρομο.

Το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από τακτικούς πονοκεφάλους είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα αίτια
Η εμφάνιση του πονοκεφάλου έχει πολυπαραγοντική αιτίαση. Οι πιο συχνοί και διαδεδομένοι λόγοι που προκαλεί τον πονοκεφάλο είναι: το αυχενικό σύνδρομο, η μυϊκή ένταση, η κόπωση, η αλλεργική ρινίτιδα, η έλλειψη ύπνου, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η κόπωση, η πολύωρη έκθεση σε φωτεινές οθόνες, η αφυδάτωση του οργανισμού.

Υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες, λιγότερο γνωστές, οι οποίες προκαλούν πονοκεφάλους και δυσκολεύουν την καθημερινότητα ολοένα και συχνότερα. Για παράδειγμα:

Καιρός: Όταν ο καιρός αλλάζει, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί μια ημικρανία. Είτε πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα είτε ψύχους, η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους. Οι ηλιόλουστες, ζεστές μέρες και η υψηλή υγρασία είναι ακόμα ένας “συνήθης ύποπτος” για πονοκέφαλο. Η βροχή, ο άνεμος και οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Ισχυρά αρώματα: Οι έντονες μυρωδιές, κυρίως από “βαριά” αρώματα, ακόμα κι αν είναι ευχάριστα στην όσφρηση, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αποτελέσουν αιτία πονοκεφάλου. Δεν έχει εξηγηθεί πλήρως το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δυνατές μυρωδιές ερεθίζουν το νευρικό σύστημα.

Αξεσουάρ για τα μαλλιά: Ο τρόπος που πιάνουν τα μαλλιά τους πολλές γυναίκες, κυρίως, αποτελεί έναν από τους πιο ύπουλους λόγους πονοκεφάλων. Μία σφιχτή κοτσίδα προκαλεί ένταση στο δέρμα του κρανίου και αυτό οδηγεί σε πονοκέφαλο. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα πολύ στενό καπέλο ή μια μπαντάνα με πολύ δυνατό λάστιχο.

Άσκηση: Η τακτική άσκηση είναι ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας, αλλά μπορεί να είναι και ο λόγος που έχετε πονοκέφαλο. Ορισμένες ασκήσεις, όπως το πολύωρο τζόγκινγκ ακόμη και το σεξ μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο, επειδή αυξάνουν την πίεση του αίματος στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ασκήσεις που έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν περισσότερο τα άτομα με ιστορικό ημικρανιών.

Κακή στάση σώματος:  Η κακή στάση του σώματος, η λανθασμένη στάση και η στήριξη του κεφαλιού με επιβάρυνση των μυών του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσουν σπασμό αυχενικών μυών και πυροδότηση της κεφαλαλγίας.

Παράλειψη γευμάτων: Αν για διάφορους λόγους παραλείπονται γεύματα μέσα στην ημέρα, τότε προκαλείται  υπογλυκαιμία και ως συνέπεια εκδηλώνεται πονοκέφαλος.

Δεν είναι, τέλος, ασυνήθιστο τροφές να ενοχοποιούνται για την πρόκληση κεφαλαλγιών. Είναι καλή ιδέα να κρατά κανείς ημερολόγιο για τους πονοκεφάλους σε σχέση με την διατροφή του.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/250190.html

Γράψτε το σχολιό σας