Έφηβα αγόρια που βλέπουν πολλή τηλεόραση βλάπτουν την υγεία των οστών τους.

Φτωχότερη οστική υγεία έχουν αγόρια που στην εφηβεία περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση τα Σαββατοκύριακα.

Νέα έρευνα συνέδεσε το χρόνο που περνούν το Σαββατοκύριακο έφηβα αγόρια μπροστά στην οθόνη, με φτωχότερη οστική υγεία.

Η εμφανής έλλειψη επίδρασης του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης στα έφηβα κορίτσια, στην υγεία των οστών τους, μπορεί ενδεχομένως να εξηγηθεί από τη διαφορετική κατανομή του σωματικού λίπους, θεωρούν οι ερευνητές.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα αγόρια περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη σε σχέση με τα κορίτσια, με μέσον όρο περίπου 5 ώρες την ημέρα το Σαββατοκύριακο και κάτω από 4 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα ισοδύναμα στοιχεία για τα κορίτσια ήταν 4 ώρες τα Σαββατοκύριακα και 3 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ενώ ο περισσότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη τα Σαββατοκύριακα συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ένα στα 5 κορίτσια και ένα στα 4 αγόρια που έβλεπαν περισσότερες από 4 ώρες τηλεόραση τα Σαββατοκύριακα, δήλωσαν επίσης ότι λάμβαναν μέρος σε σπορ περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα.

Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέθηκε με το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης τα Σαββατοκύριακα αλλά ήταν σημαντική μόνο για τα αγόρια, μεταξύ των οποίων η οστική πυκνότητα ήταν χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν.
Στα κορίτσια η θετική σχέση ήταν εμφανής μόνο στον αυχένα του μηριαίου οστού.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν, όπως η ηλικία, ο βαθμός σεξουαλικής ωρίμανσης και ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης τις καθημερινές, η σχέση ισχυροποιήθηκε στα αγόρια.

Δυο έως 4 ή περισσότερες από 6 ώρες μπροστά στην οθόνη συνδέονταν με στατιστικά σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού σε σύγκριση με αγόρια που έβλεπαν λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση, το Σαββατοκύριακο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, καθώς η σχέση μεταξύ λίπους και οστών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τις ορμόνες.

Κατέληξαν ότι η έρευνα υποδεικνύει σταθερές σχέσεις καθιστικής ζωής λόγω οθόνης με την υγεία των οστών στην εφηβεία. Η σχέση θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί πως έχει σημασία για τη δημόσια υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’BMJ Open.’’

Πηγή: ’BMJ Open.’’

Γράψτε το σχολιό σας